Vés al contingut

Elena Idoate considera la mobilització de la classe treballadora l’únic remei per aturar les contrareformes laborals

Novembre 12, 2011

Aquest vespre ha tingut lloc a l’edifici antic del Casal de Cultura Robert Brillas una xerrada organitzada per l’Assemblea d’Esplugues. La ponent, Elena Idoate, ha parlat de les (contra)reformes laborals, des de l’efectuada en el 1984, a la més recent del 2010-2011. Totes aquestes reformes han estat presentades com a “necessàries” per tal de garantir un entorn empresarial procliu a la creació d’ocupació. No obstant, com ha posat de manifest Idoate, no han complert mai aquest objectiu, ni tampoc el compleixen ara. Així doncs, en nom de la reforma laboral s’ha afavorit la contractació temporal, els contractes a temps parcial, l’abaratiment dels costos de l’acomiadament improcedent, l’ampliació dels supòsits de l’acomiadament objectiu, etc., i ara hi ha una ofensiva contra la negociació col·lectiva.

Per Idoate, una de les claus per entendre el procés és la dualitat del model econòmic, basat en un nombre reduït de grans empreses que generen poca ocupació directa, i un gran nombre de petites empreses i de treballadors “autònoms” que serveixen a aquestes empreses. Aquest sistema afavoreix la precarització de les condicions laborals. La reducció del percentatge de la riquesa generada que va a parar a les rendes del treball ha impedit el creixement de la demanda interna, factor que és al darrera de l’actual crisi econòmica (la caiguda de la demanda interna efectiva va fer esclatar la bombolla immobiliària-hipotecària).

Idoate considera que únicament la mobilització obrera pot revertir les contrareformes laborals. La vaga del 29 de setembre del 2010, al capdavall, es convocà contra l’última reforma laboral. A partir de l’esforç que suposà la convocatòria d’aquesta jornada de vaga, es posaren les bases de les mobilitzacions posteriors, particularment de la que ha crescut en pobles i barris des del passat 15 de maig. Idoate s’ha mostrat molt crítica amb el paper dels dos sindicats majoritaris, i considera que cal afavorir l’organització sindical de base i de caràcter assembleari.

Les intervencions del públic han remarcat la difícil situació en la qual ens trobem, i la manca der perspectives per sortir-nos-en. Idoate ha respost dient que fa tan sols un any, les mobilitzacions contra la privatització dels serveis públics eren molt minoritàries, i ara arrosseguen molta més gent. Similarment, caldria que en el front laboral hi hagués un augment de la combatitivitat.

El proper divendres, 18 de novembre, a les 19h30, a l’Institut d’Educació Secundària Severo Ochoa (barri de la Plana) tindrà lloc la propera xerrada de l’Assemblea d’Esplugues. Serà a càrrec de Vicenç Navarro. Navarro dedicarà la ponència a demostrar que és possible i necessària una política econòmica posada al servei del benestar de tota la població, i a rebatre els arguments emprats pels dogmes neoliberals.

No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: